Luxemburgs variëteit op kleinste ruimte

Het is bijna niet mogelijk om een ander Europees land te vinden, waar men binnen kortste afstanden zoveel verschillende landschapstypen kan aantreffen. In een omtrek van minder dan 50 km om de hoofdstad Luxemburg (die zich in het heuvelachtig bos- en weidelandschap “Gutland” bevindt) kan men vier verschillende soort landschappen te voet of te fiets bezichtigen. Namelijk de Ardennen met haar hoogvlakten, haar uitgestrekte velden en kastelen; de regio Mullerthal – Luxemburgs Klein Zwitzerland met haar bossen, bizarre rotsformaties en grotten, het charmante Moezeldal met wijnranken een wijnbouwdorpen, en het “Land van de Rode Aarde” met z’n roodachtige rotsen en vroegere dagbouwgebieden.

Het Groothertogdom Luxemburg is een waar paradijs voor wandelaars. Met haar 5.000 km wandelpaden beschikt het Groothertogdom over een van de meest uitgebreide netwerken van gekenmerkte wandelroutes in Europa. 201 trektochtroutes (met een lengte van 4 tot 16 km), 25 nationale wandelpaden zoals enkele grensoverschijdende lange-afstand-wandelpaden doortrekken het land. De Europese lange-afstand-wandelroutes E2 en E3 doorkruisen het Groothertogdom evenzo en gebruiken hiervoor de nationale wandelpaden. Ook bestaan er wandelroutes welke stations, jeugdherbergen of speciaal ingerichte “trekkershutten” met elkaar verbinden, thematische trektochtroutes, alsook wandelhighlights zoals het nieuw aangelegde “Mullerthal Trail”.

Van de 575 km 575 km fietspaden die alle regio’s van het Groothertogdom doorkruisen, lopen er veel over stilgelegde spoorlijnen. Onderweg passeert u dan langs tunnels en bruggen, maar ook langs gewezen stations die tot authentieke restaurants zijn omgevormd. Deze fietspaden zijn zowel geschikt voor een sportieve uitstap als ook voor een gemoedelijke ritje. Alle fietsroutes zijn groen gemarkeerd en van een nummer voorzien zodat u altijd makkelijk terug op het juiste pad komt en zich makkelijk kan oriënteren. De zeer veilige asfaltwegen zonder autoverkeer zijn ideaal voor uitstapjes met kinderen. De Luxemburgse spoorwegmaatschappij CFL biedt bovendien de mogelijk om de fiets gratis mee te nemen op de trein. Bij verschillende toeristische diensten en logiesverstrekkers (en op weekdagen ook bij enkele sportzaken) kunt u fietsen en mountainbikes huren.

Het veelzijdige terrein van de Luxemburgse Ardennen, met de vrij heuvelachtige topofrafie en de weelderige plantengroei, leende zich uitstekend voor de eerste mountainbike-pistes. 16 verschillende, zorgvuldig gemarkeerde routes van ongeveer 300 km (parcours tussen 10 en 40 km) leiden u door dichte bossen en diepe rivierdalen. Diverse moeilijkheidsgraden, van gemakkelijk tot zeer moeilijk, stellen zowel de getrainde bikers als families met kinderen tevreden. Op de Luxemburgse Moezel, 5 nieuwe mountainbike-parcoursen (Manternach, Grevenmacher, Greiveldange, Wormeldange, Dalheim) met een totale lengte van meer dan 100 km zijn beschikbaar.