Obstipatie tijdens de vakantie

Lichaamsbeweging

Hoewel je op vakantie gaat om te ontspannen en uit te rusten, betekent vakantie voor veel mensen ook de nodige stress. Daarbovenop komt nog eens dat obstipatie tijdens de vakantie vaak voorkomt. In dit artikel delen we daarom een aantal tips met je die je kunt gebruiken om de kans op obstipatie tijdens de vakantie te verkleinen.

Vezelrijke-voedingZorg voor een goede voorbereiding en planning

Een van de oorzaken van stress, nog voordat je vakantie is begonnen, is een slechte voorbereiding en planning. En stress zorgt dat de kans op obstipatie groter wordt. Zorg er daarom voor dat je niet vlak voor vertrek je koffer nog moet inpakken of halsoverkop naar de winkel moet rennen omdat je nog wat inkopen bent vergeten.

Eet vezelrijke voeding

Om een goede stoelgang te bevorderen, is het belangrijk dat je vezelrijke voeding eet. Zeker in de dagen voor je vakantie en ook tijdens de vakantie, eten mensen vaak gemakkelijk voedsel waar weinig vezels in zitten. Denk hierbij aan pasta, pizza, witte bolletjes en stokbrood. Probeer dus om dergelijk voedsel af te wisselen met vezelrijke voeding.

Drink voldoende

Tijdens het reizen en op vakantie vergeten we, ondanks het warme weer, om voldoende water te drinken. Koffie, thee, frisdranken en alcohol zorgen eerder voor uitdrogen, dan dat ze voor voldoende vocht in je darmen zorgen. Daarom is het belangrijk om minstens 1,5 liter water per dag te consumeren zodat je stoelgang soepel blijft verlopen.

Zorg voor voldoende beweging

Sommige mensen liggen dagenlang aan het strand of aan het zwembad. Daardoor bewegen ze nauwelijks, terwijl dat voor een goede stoelgang heel belangrijk is. Een paar uur lekker in een luie stoel luieren is prima, maar wissel dat af met een aantal korte wandelingetje of zwemsessies. Niet alleen zorg je op die manier dat je stoelgang soepeler blijft, maar heb je ook meer energie.

Relativeer

Zoals we eerder in dit artikel aangaven, kan stress een bijdrage leveren aan het veroorzaken van obstipatie. Sommige mensen zijn tijdens hun vakantie dermate bezig met hun stoelgang, dat het vooral stress oplevert in plaats van dat het een opluchting is als ze naar de wc gaan. Natuurlijk is het niet heel prettig om op de camping uitgebreid naar het toilet te gaan, maar weet dat het heel normaal is en dat iedereen om je heen ook zijn ontlasting kwijt moet. Dat er soms geluiden bij geproduceerd worden, heeft simpelweg te maken met de werking van het menselijk lichaam. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen!

Niet-naar-de-wc-kunnenWat te doen tegen verstopping als niks helpt?

Hoewel je met de tips van dit artikel de kans op obstipatie kan verkleinen, kan het natuurlijk zo zijn dat je lichaam simpelweg blokkeert, waardoor je de hele tijd rondloopt met een opgeblazen gevoel en pijn in je buik. Dat zijn signalen dat je darmen zijn verstopt.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling als je vakantie bent en die verstopping van je ontlasting wil je dan ook zo snel mogelijk oplossen! In dat soort gevallen kun je middeltjes gebruiken die de obstipatie kunnen verhelpen. Een voorbeeld van een dergelijk middel wordt gegeven in dit artikel over verstopping van de ontlasting tijdens de vakantie. Doe er je voordeel mee! Na een jaar lang hard werken zit je immers niet te wachten op een ongemakkelijk gevoel!