Het vervangen van de accu van een elektrische fiets

Een elektrische fiets (bijvoorbeeld een elektrische fiets via amslod.nl) onderscheidt zich van een gewone fiets doordat het extra ondersteuning biedt voor de fietser. Afhankelijk van de vorm van ondersteuning die je hebt, meet de sensor hoe hard je trapt. Zo kom jij gemakkelijk vooruit en kan je zodoende sneller acceleren! 

Naast de motor en de trapondersteuning is de accu van een elektrische fiets een belangrijk onderdeel van het vervoermiddel. Uit veel ervaringen en reviews van klanten blijkt wel dat er veel informatie rondom de accu is (zoals Amslod Fietsen online review of Amslod.nl ebike ervaringen). Zo is de accu een onderdeel die niet erg duurzaam is. 

Telkens je accu vervangen is natuurlijk niet altijd een optie, dus het is belangrijk om de levensduur van je accu zoveel mogelijk te verlengen. Dit doe je door het goed onderhouden van je accu. Bewaar je accu bijvoorbeeld in een droge omgeving op kamertemperatuur. Extreme temperaturen zijn namelijk erg schadelijk voor de accu! 

Hoewel het belangrijk is om de levensduur van je accu zo veel mogelijk te vergroten, het is onvermijdelijk dat je een accu niet hoeft te vervangen. Wanneer moet je de accu van je fiets vervangen? Wij vertellen jou dat in dit artikel.

Wanneer moet je een accu vervangen?

Er zijn enkele scenario’s waarin het van belang is dat je de accu op tijd vervangt en op de juiste manier. Een situatie waarin het uiteraard belangrijk is om je accu te vervangen is wanneer je accu schade heeft opgelopen. Dit kan gebeuren wanneer je jouw accu per ongeluk in een verkeerde omgeving is bewaard of wanneer je het net te hard heb laten vallen op de grond. In het laatste geval kan het zo zijn dat de batterij cellen zijn verschoven, waardoor er kortsluiting kan ontstaan. 

Het gevolg? Je accu vliegt in de brand! Dat willen we natuurlijk voorkomen. In het geval dat het gebeurt dat je accu verbrandt, blus het dan niet met water, maar met zand. 

In een ander geval waar je de accu van je elektrische fiets moet vervangen gaat het om de actieradius. Als je actieradius snel terugloopt, betekent het dat het aantal kilometers die je kunt afleggen daalt omdat je accu kapot is. Wanneer je vooral korte ritjes met de elektrische fiets maakt, zal je dit minder opvallen. Toch kan het zo zijn dat de batterij aangeeft dat hij volledig is opgeladen, maar dat het maximale bereik van rijden niet wordt behaald. Een fietsaccu is dus net te vergelijken met de batterij van een smartphone.

Een andere situatie dat signaleert dat je je batterij aan nodige vervanging toe is, is het moment dat het opladen van je accu langer duurt dan normaal. Dit komt ook vaak voor wanneer je accu ook sneller leeg is. In de loop van de tijd dat je de elektrische fiets gebruikt zal dit wel het geval zijn. Toch is het zo dat als het opladen veels te lang duurt, je zeker moet gaan investeren in een nieuwe accu.